Sunday, 29 April 2012

Tanpa kekasihku

Awak, dia dah takde.Dia dah takde.Dia dah takde.Bersabar,dah tiba masa janjitemu dia.Kita dituntut untuk faham.Yang penting Azi sentiasa menghadiahkan al-Fatihah kepadanya.Tapi Azi tak kuat Syida.Dulu arwah sentiasa ada dengan Azi.Dia faham Azi,Azi mahukan dia kembali.Kenapa dia pergi terlalu awal?

"Azi,terimalah kenyataan dia pergi tinggalkan kita.Lebih baik dia pergi dari terus terseksa,Azi” He'll be fine up there.Tabah ye Azi,arwah Adam mesti tak suka kalau Azi bersedih je.”kata Syida.
Hmm okay,Azi kena kuatkan diri Azi lepas ketiadaan arwah.Thanks Syida kerana sentiasa ada dengan Azi.Azi kena kuat,Azi kena kuat ,kata Azi sekuat-kuatnya.

Mengelamun seketika ketika aku mendengar lagu dari Agnes Monica-tanpa kekasihku.Tanpa disedari air mata menitis di pipiku.Ya Allah,rindunya aku pada arwah Adam. Sudah setahun setengah dia pergi meninggalkan aku kerana panggilan Illahi.Walau dia tiada,segala kenangan dan memori bersamanya masih aku simpan dan aku jaga dengan rapinya.

Oh lupa nak bagitau,arwah Adam tu kekasih pertama aku,first love katakan.Masih ada orang yang pertama kali bercinta melupakan cinta pertamanya bukan?Tipulah kalau lupa.Ceh.Dulu aku benci dia,sebab dia selalu mengacau aku di kampus.Benci benci.Ada je dia cari pasal,sakit hati betul.Pernah sekali tu,dia usik aku di parkir motor,yelah aku pi kampus naik scooter je.Senang.Sambung kembali cerita aku,di parkir motor dia datang bawa sebuah kotak. “Nah,kau amik ni,aku nak berdamai dengan kau,aku taknak dah kacau kau macam dulu,anggap ni tanda minta maaf aku dan tanda selamat berkenalan kembali”,kata Adam Muhkriz tu.

Terkejut aku,biar betik mamat ni,bermonolog aku dalam hati. “Ah kau ni,ke kau saja je nak usik aku ni?”balas aku. “Betul Azi,aku dah tobat taknak usik kau dah”beria-ria dia meyakinkan aku ni. “Hmm okay,aku terima kotak ni,tapi janji kau tak usik aku macam dulu ye”kataku. Adam membalas, pinkie promise,nah amik ni bukalah weh. Aku terima kotak tu,lalu membukanya.Dalam hati berdebar-debar nak tau apa isi dalam kotak tu,kot ada handphone baru ke kan,hehe.Bismillahirahmanirrahim.Taadaaa comel tak?Kata Adam. Fuh terkejut aku,ada seekor anak kucing yang comel,matanya bersinar bak bulan purnama dan kakinya seolah-olah memakai stocking.Eeeii comelnya anak kucing ni,mana kau dapat ni Adam? “Err,aku terjumpa anak kucing ni depan rumah aku haritu,aku tau kau suka kucing jadi aku kasilah kucing ni,dari terbiar je kan.” Kata Adam. “Kau stalk aku ke?sampai aku suka kucing pun kau tau?Anyway thanks beb!Aku suka”. “Ehe,lebih kuranglah.Sama-sama”,kata Adam.

First conversation yang panjang aku dan dia di tepi parkir motor tu,tak sangka dari bergaduh kami terus berkawan dan akhirnya kami ber-In relationship. Tapi kami still menggunakan ber-aku dan ber-kau,lebih selesa kekadang je ber-sayang-sayang. Cool bukan? Memang kalau tengah bercinta semuanya indah belaka,manis je rasa bila bersama dengannya. Se-rock-rock Adam tu,rupanya mamat ni romantik rupanya.Tak sangka.Teringat aku masa nak menyambut month anniversary yang ke -6 dia buat surprise untuk aku.Pestime eh mamat tu masak,nasib sedap.He treats me like a princess that day.It was so memorable.Pernah dia menyuarakan hasratnya untuk mengahwini aku selepas habis konvo nanti.

Tapi sayang, jodoh kami tidak berpanjangan,Adam mengalami kesukaran bernafas tika dia bermain futsal dengan kawan-kawannya.Adam terlantar di was ICU selama 3 hari,selama 3 hari tu juga aku sentiasa berada disisinya.Selama tu juga aku berdoa pada Allah,agar dia diberi peluang untuk sedar kembali.Tepat pukul 1.40 pagi,Adam pergi meninggalkan aku.Aku terpaksa menerima Adam telah pergi. Seminggu sebelum dia pergi menghadap Illahi,dia sering nasihatkan aku,jaga diri elok-elok kita tak tahu apa yang akan berlaku nanti,jodoh,ajal maut semua di tangan Tuhan,sayang.Tu je yang dia selalu cakap pada aku,aku taktau rupanya tu nasihat terakhir darinya.

“Azi!Azi! dah siap ke?Cepatlah,kita kena ada kat Dewan Seri Kemboja tu before pukul 10 ni”,kata housemate aku. “Ye ye,aku dah siap ni,jap jap” sambil perbetulkan tudungku.

Awak,kalau awak ada lagi,mesti harini kita sama-sama naik atas pentas menerima scroll ijazah kan.Awak,kita dah konvo.Sebak.Thanks you for choosing me to be with you,Adam.Al-Fatihah.

11 comments:

Aqim said...

ok cerita ni sedih.
sobbs sobbss

btw, aku rasa syida tu lesbian lah, sbab tu dia sentiasa ada dgan azi.
aku rasa lah.
hahaha

si robot comel said...

kau ni semua lesbian kan,apalah.haha

anis madu said...

woii sedih woii! aku dah nangis nangis ni haa.. cepat pujuk! *okay, tipu*

aku pun syak diorang ni lesbian. kahkah! :p

si robot comel said...

Hahahaha,kemungkinan dorang lesbian tanpa disedari,hahahaha

Ubi Snyder said...

al-fatihah buat Adam Mukriz.

*ni mai mana semua nak lessbian nie..haishh

Nafisah Ruslan said...

tersedu2 weh baca.. menitik air mate .. tibe *nganga mulut.. :O

si robot comel said...

ubi: aku pun pelik kenapa perlu lesbian?haha

si robot comel said...

nafisah : tetiba *nganga mulut

Eyka said...

sedihhhhhhhh wooo..

kwn baik eyka pon mcm ni..bukan bf..kami kawan dari kecik sampai umur 20..dy sweet sgt..lpas 2 dy meninggl paru2 berair..dia kwn yang terbaik..alfatihah..

si robot comel said...

al-fatihah.moga rohnya dicucuri rahmat.tabah ya :)

stalker hebat ! said...

adam mukhriz ade je dlm cite adam hawa.

peace;)

**gua bagi lu 3.5 bintang.hehe^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...